Forum aikido, forum strony www.aikido.edu.pl

forum aikido forum
Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Przeglądanie, czytanie forum i napisanie posta nie wymaga rejestracji. Rejestracja jednak zapewnia pełne uczestnictwo w życiu forum i poszerza możliwości, np. zakładanie własnych tematów, zmiana wyglądu forum, łatwiejszy dostęp do nowych wątków itp.
Zajrzyj tutaj - stosowanie tych tagów ułatwia komunikację - Twoje posty będą czytelniejsze.

#1 15-08-2008 19:21:29

Hanshin undo
gość
seiza

Szukam pomocy

Witam!

Bardzo zależy mi na tym, żeby dowiedzieć się co to jest Hanshin Undo. Nie moge nigdzie znaleść informacji na ten temat, dlatego zwracam się do was o pomoc.

Pozdrawiam!

Dawid

#2 15-08-2008 20:34:45

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

Re: Szukam pomocy

Ja osobiście nie mam pojęcia co to jest... może Krzysiek... czy to na pewno związane z aikido???

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#3 15-08-2008 20:39:42

Mhroczny
5 kyu
seiza

Bardzo szkoda, że nie napisałeś do czego to ci jest potrzebne i z jakiej dziedziny dokładniej to jest.
Bo naprawdę wątpię czy chodzi o Aikido ( choć nie wiem wszystkiego ;P ).

W każdym razie poszukałem i nie wiem czy znalazłem to o co chodzi ( pewnie nie, bo korzystałem wyłącznie z google i odrobinę inwencji twórczej ).
Do rzeczy:

Undo to jakiegoś rodzaju ćwiczenia oddechowe. Więc może to mieć coś wspólnego z Kokyuho
Hanshin to natomiast "half body" czyli "połowa ciała"bądź chyba lepiej pasuje "połowiczne"

Na podstawie tych domysłów Hanshin Undo może być ćwiczeniem oddechowym który kładzie nacisk na jedną część ciała ( prawdopodobnie górną )

Tak jak pisałem - NA PODSTAWIE DOMYSŁÓW więc nie bierz tego pod żadnym pozorem jako pewnik i wytłumaczenie.

Jakbyś napisał więcej detali do czego potrzbujesz i skąd znasz to pojęcie było by łatwiej dopasować. Z Aikido nie kojarzę takiego pojęcia.

Pozdrawiam
M.

#4 15-08-2008 22:21:52

Szern
admin
seiza
Serwis

Witam!

Hanshin undo (back strech) jest chyba techniką. Ma coś wspólnego z Koshi Nague.

Jedyna rzecz, jaką znalazłem na ten temat: "Beside, in the past, I got a disk hernia exactelly because one day, I did "Koshi Nague" with a heavy person putting him across my backbone and not over the hip as the technique should be done and as we do in the end of the classes doing "Hanshin Undo " (back strech"." ( http://www.aikidojournal.com/forums/vie … 514ce63dd2 )

Może to w czymś pomoże.

Ja tu tylko sprzątam, ale i tak czasami się odezwę... wink

#5 15-08-2008 22:43:18

Mhroczny
5 kyu
seiza

Szern Pozwolił mi się skupić bardziej na aikidockim znaczeniu. Jak widać z cytatu występuje takie pojęcie w aikido. I zacząłem się domyślać co to może być.

Może chodzić po prostu o "naciąganie". Czyli razem z partnerem stajecie do siebie tyłem, bierzecie się pod łokcjie lub za ręce i jeden wciąga na plecy drugiego i go naciąga. Pasuje do cytatu.

#6 16-08-2008 11:56:36

Krzysiek
admin
seizaseizaseizaseizaseiza
Serwis

to jest to co znalazl Szern - niestety czesc pojec znam tylko ze sluchu dlatego napisze tak jak to slysze fonetycznie - haj szi undo
opis napisal Mhroczny
cwiczenie rozciagajace wykonywane na koncu treningu
wazna rzecz - naciagajacy nie powinien bardzo pochylac sie do przodu bo naciaganemu zrobi przeprost kregoslupa i nie wolno potrzasac partnerem; pochylenie tak do 45 stopni

sztuka walki zaczyna się od dwóch przeciwników a sztuką jest uniknięcie walki
sztuki walki samoobrona aikido aikido forum

#7 16-08-2008 12:13:48

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

acha... smile a ja byłem pewny, ze to jest tai shi undo... teraz wiem o co chodzi...

"Ci z nas, którzy ćwiczą aikido i biorą miecz do ręki, powinni znać techniki miecza. Miecz jest przedłużeniem ciała, jeśli nie nabierze życia w twoich dłoniach, to nie znasz aikido"

#8 16-08-2008 13:00:54

Krzysiek
admin
Serwis

moze byc i tai - pisowni nie znam wiec wszystko akceptuje smile
slysze to raz na treningu a tym sie nie rozmawia tak jak o technikach wiec nie jestem z tym osluchany

#9 16-08-2008 13:15:47

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

ja to tylko słysze na stażach aikikai... tak to tego w ogóle nie praktykujemy...

#10 16-08-2008 13:19:03

Krzysiek
admin
Serwis

dobrze wykonane naprawde relaksuje ale jak sie zle zrobi to jest bardzo nieprzyjemnie

#11 16-08-2008 21:51:46

Hanshin undo
gość
seiza

Ok. Przeczytałem wasze wszystkie posty i utwierdziliśice mnie w przekonaniu że dobrze myślałem. Niedługo zdaję na 6 kyu i potrzebowałem tej wiedzy. Chodzi mi o ćwiczenie wyginania pleców po treningu. Spotkałem się z zapisem w książce poświeconej aikido- HAISHIN UNDO (Shumatsu dosa). Tak jak myślałem to jest to samo, ale jestem bardzo wdzięczny za pomoc;) Mam jeszcze tylko jedno pytanko. Chodzi o TAI SABAKI. Byłbym ogromnie wdzięczny gdyby ktoś napisał, jak wygląda KOHO-TENKAN oraz TENKAN(omote, ura).

#12 17-08-2008 13:11:01

Krzysiek
admin
Serwis

nie uznaj tego za zlosliwosc i mysle ze Ci pomozemy ale skoro masz zdawac to ktos powinien Cie przygotowywac i jak to ma byc na egzaminie to powinno byc to uczone

tenkan ura to obrot o 180 stopni na modze z przodu
tenkan omote to jest krok do przodu pod katem przed uke - podobne do wejscia do shiho nage omote tylko noga bedaca z przodu

uchi tenkan ashi - obrót o 90 stopni
koho tenkan ashi - obrót o 180 stopni
yoko tenkan ashi - obrót o 270 stopni
ushiro tenkan ashi - obrót o 360 stopni
tenkan - zwrot, ruch omijający, zejście z lini ataku (także obrót o 90 stopni)
irimi tenkan - krok do przodu i obrót o 180 stopni
tenkan ashi - zwrot w miejscu o 180 stopni
zempo tenkai ashi - krok do przodu i zwrot w miejscu o 180 stopni

#13 17-08-2008 18:04:25

Hanshin undo
gość
seiza

Dziękuje za pomoc. Na zajęciach ćwiczymy aikido pod każdym względem. Jednak wiedze do egzaminu muszę sam uporządkować. Zapytałbym mojego sensei o te rzeczy jednak wyjechał na ten tydzień na wakacje. Jeszcze raz dzięki.

#14 17-08-2008 18:21:15

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

A moze byś tak Hanshin undo, dołączył do nas jako użytkownik nie tylko jako gośc???

#15 17-08-2008 18:30:47

Krzysiek
admin
Serwis

nie sadze by sensei byl jedyna osoba w klubie ktora ma taka wiedze - wystarczy popytac osoby z wyzszym stopniem

zachecam do bywania na naszym forum

#16 17-08-2008 18:37:23

Nishio
moderator
seizaseizaseizaseiza

bo tyle osób zarejestrowanych co jeszcze ani słowem sie nie odezwali, a tu gość który już zdążył tyle powiedzieć...ech...dziwny ten świat...

#17 17-08-2008 18:43:27

Krzysiek
admin
Serwis

rejestruja sie z nudow
Szern ma zainstalowac funkcje wyslania maila do wszystkich
kto nie zareaguje zostanie usuniety bo po co nam martwe dusze

#18 17-08-2008 19:23:05

hanshin undo
gość
seiza

Dziękuje za zaproszenie. Z przyjemnością dołącze do użytkowników forum i dowiem się wielu cennych informacji o aikido. Szkoła Aikido do które j uczęszczam nie ma za wielu członków. Wszyscy gdzieś wyjechali i kontakt się urwał na ten czas. Te forum to była moja ostatnie deska ratunku:)

#19 17-08-2008 19:54:57

Krzysiek
admin
Serwis

no coz z tego co zauwazylem to osoby z forum chetnie dziela sie wiedza wiec korzystaj smile

Stopka forum