Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Nie moge znaleść tego rzutu na forum wiec zapytam tu: czy często(o ile wogóle się to ćwiczy) i czy nie trzeba w to wkladać siły bo patrząc na filmik nie wiem jak zrobic to bez niej ![]()

to nie jest technika aikido, tylko daito-ryu

w takim razie blad w pismie. Jak znajdo to gdzie pisalo, ze to technika aikido to wysli link.

jak słusznie zauważył Cezary sensei saito trenował u o'senseia bardzo długo i znał różne wersję... ten rzut pochodzi z czasów gdy jeszcze o'sensei przerzucał sie z daito-ryu na aikibudo...

ulubiony rzut Sensei Takeda, ktory uczyl O'sensei

a kata guruma ktos z was cwiczy? bo my ostatnio cwiczylismy
http://www.youtube.com/watch?v=yD09HBiPgEU

albo daito ryu ... ale czemu nie szczegolnie ta niska wersja

swietny rzut, faktycznie chyba pochodzi z judo, niestety trzeba w niego wlozyc troche sily

Phobos pisze:
a kata guruma ktos z was cwiczy? bo my ostatnio cwiczylismy
http://www.youtube.com/watch?v=yD09HBiPgEU
Miałam przyjemność ukować w tej technice i to z zaskoczenia... Cóż ![]()

to chyba z kims nieodpowiedzialnym cwiczylas bo ten rzut moze skonczyc sie tragicznie dla kogos, kto nie ma perfekcyjnie opanowanych padow

Phobos pisze:
to chyba z kims nieodpowiedzialnym cwiczylas bo ten rzut moze skonczyc sie tragicznie dla kogos, kto nie ma perfekcyjnie opanowanych padow
Akurat tę niespodziankę zafundował mi Sensei, z którym rzado ćwiczymy. A jedynym usprawiedliwieniem takiego zachowania jest to, że chwilę wcześniej widział, jak wykonywałam twarde pady i widocznie uznał, że sobie poradzę, no i poradziałm sobie, tylko nie bardzo wiem, co chciał udowodnić... Hm, muszę przyznać, że jego skłonność do daleko posuniętego eksperymentowania może niepokoić...

my to w ogole cwiczylismy bez rzutu tylko hakamom sensei pozwolil rzucac

jato świczyłem w obu wersjach, niskiej i wysokiej razem z rzutami i ta niższa jest łatwiejsza. najgorzej jest dżwignąć uke, jak już lezy na twoich plecach to już z górki

My to nawet z dźwignięciem koleżanek mamy problem, nie wspominając już o kolegach
No ale zawsze pozostaje jeszcze ukowanie ![]()

mi o dziwo latwiej podniesc ciezkich uke do kata guruma niz do koshi nage

Phobos pisze:
mi o dziwo latwiej podniesc ciezkich uke do kata guruma niz do koshi nage
No Tobie na pewno, ale ja patrzę z trochę innej perspektywy
Wydaje mi się, że przy koshi nage na pierwszym miejscu jest technika, a dopiero za nią idzie siła, a przy kata guruma jednak siła jest na pierwszym miejscu.

w kata guruma tez jest wazne, by sie nie pochylac, sensei mowil, ze cialo tori jest tylko osia obrotu i tam wlasciwie nie ma trzymania ciezaru na barkach tylko jest przerzut, ale my poki co cwiczylismy wciagniecie uke na barki co mi niezle wychodzi