Forum aikido wita! Zapraszamy do dyskusji na temat aikido i innych sztuk walki
Nie jesteś zalogowany.

Mam problem z wykonaniem Ikkyo Ura chodzi mi o obrót jak mój sensei mówi spiralny na jednej nodze ponieważ noszę na prawej nodze protezę z tą nogą mam szczególny problem. Może znacie jakieś metody na wypracowanie tego ruchu czy wystarczą tylko ćwiczenia obrotu czy można coś jeszcze zastosować. Pozdrawiam.
z jednej strony proteza tlumaczy ze jest Ci trudno a z drugiej strony nie moze byc wymowka ![]()
na poczatek obrot rob na raty np na 2-3 razy
ruch spiralny wykonuje reka uke na wzor korkociaga

Nie chce brać nawet nie biorę protezy za wymówkę chce ćwiczyć normalnie. Wiem że pewnym rzeczom będę musiał poświecić więcej czasu i treningu i dlatego jeśli można coś wyćwiczyć np. w warunkach domowych to chce to robić chociażby nawet żeby nie odstawać od reszty. Dzięki za pomoc.

Na ogół trzeba setek albo i tysięcy... powtórzeń, żeby ruchy aikido weszły w krew... ale tai sabaki (ćwiczenia zwrotów i obrotów ciała) możesz też ćwiczyć w domu.
Fercik prawda jest taka ze sensei pokazuje Ci droge ale sposob w jaki bedziesz nia szedl zalezy od Ciebie
musisz sprawdzic na co pozwala Ci cialo a potem to zastosowac do wymogow technik
ciezko cos rozsadnego doradzic bo nie ma jak postawic sie w Twojej sytuacji
trening ma 2 cele
1. uczyc technik
2. kombinowania jak wykonac technike
raz robie szeroko raz wasko i porownuje nie zapominajac zapytac narzedzia diagnostycznego tzn uke o odczucia by miec o czym myslec

Dziękuję za pomoc tai sabaki rzeczywiście można by w domu poćwiczyć i tak też zrobię.

tak jak napisał Krzysiek zrób obrót na 2 lub 3 razy ale pamiętaj aby ręce były cały czas przed twoim centrum,żeby biodra nie obracały się szybciej, to jest bardzo częsty błąd. Twoje ręce i biodra obracają się razem, nie traktuj tego jak recepty tylko wskazówki sposób musisz znaleźć sam ![]()

Dzięki Bzyk
)

przy ikiyo ura reka na lokciu pcha a na nadgarstku ciagnie nas Sensei mowi ze to ying i yang

Mnie uczono, że gowa jest motorem ruchu i to nie tylko w przenośnym sensie
A widać to szczególnie przy tai sabaki.